ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL İLÇELER

İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA

Sözlükte güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelen iman, Kur'an-ı Kerim'de sadece bir olan Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı da taşıyan iman samimiyet ölçüsüyle de bağlılığımızın derecesini ölçer. İman samimiyetle ve içtenlikle bağlanılırsa bir anlam ifade eder. Bugün çok şükür ki bizi yaratan Rabbimize iman ediyor Onun istek ve arzularına göre hayatımızı düzenlemeye gayret ediyoruz.

Hakiki bir iman sahibi olabilmemiz için rehberimiz, önderimiz ve Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in hayatını kendimize düstur edinmeliyiz ki, bizlerde onun gibi Allah’ın sevgili kulları arasında olabilelim. Peki bu nasıl olacak. Nasıl hayatımızı Hz. Peygamberimizin hayatına benzetebileceğiz. İşte bu nokta, en can alıcı nokta. Burada sizlere Hz. Peygamberimizin hayatında bize örneklik sağlayacak birkaç noktayı izah etmeye çalışacağım. Bu hadiseler öyle olaylar ki ancak samimi bir iman ile izah edilebilecek türden.

İlk olay nübüvvet gelmeden önceki yaşanan bir olay. Hepimizin de bildiği çokça anlatıla gelen hakem olayı. Bazı yerleri selden yıkılan Kâbe’yi Mekkeliler tamir etmeye başlamışlardı. Duvarlar yükselip sıra “Hacerü’l-Esved” ismi verilen kutsal siyah taşı, Kâbe duvarındaki yerine koymaya gelince, her kabile bu şerefi kazanmak için adeta birbirleriyle yarışa koyulmuşlar. Hatta bu yüzden aralarında anlaşmazlık ve kavga çıkmıştı. Sonunda gerçekten güvenilir ve doğru bir kişi olduğuna inandıkları Hz. Muhammed (s.a.v)’i hakem yapmaya ve O’nun vereceği hükme razı olmaya karar verirler.

Hz. Peygamberimiz “Hacer’ül-Esved”i bir yaygı üzerine koyar ve yaygının uçlarından kabile başkanlarına tutturur. Hep birlikte taşı yukarı kaldırırlar ve Hz. Peygamberimiz de taşı mübarek elleriyle duvardaki yerine koyar. Böylelikle kabileler arasındaki anlaşmazlık O’nun bu uzlaştırıcı davranışı ile son bulur. Hz. Peygamberimiz bu davranışı ile emin, güvenilir biri olarak insanları kırmadan uzlaştırıcı bir kişilik ortaya koymuştur. Bu olayda en önemli vurgu emin bir kişiliği ile hakemlik yapması ve kırıcı bir üslup yerine uzlaştırıcı bir üslup sergilemesidir. Demek ki bizim önce emin ve güvenilir bir kişiliğe sahip olmamız ardından da her daim uzlaştırıcı bir yapı da olmamız gerekir. İnsanları itip kakma yerine kucaklama ve sevebilme yönünde bir karakterimiz oluşmalı. Nübüvvet öncesi yaşanan bu olay Hz. Peygamberimizin genel karakterini yansıtma babından oldukça önemlidir. İman için önce güvenilir kişiliğe sahip olmamız gerekir ki imanın diğer gereklerini daha sağlıklı yerine getirebilelim.

İmanın varlığını ve derecesini ortaya koyan ikinci olay Senetül Hüzün öncesinde yaşanan 3 yıllık ambargo. Müşrikler Hz. Peygamber Efendimizi İslam davasından vazgeçirmek için türlü yollara başvuruyorlardı. Müslümanlara yapılan işkenceler, alaya almalar vs. derken en sonunda nübüvvetin gelişinin 7. yılında başlayan ve 3 yıl süren bir ambargo bir diğer ifade ile boykot başlattılar. Haşimi oğullarına karşı ve Müslümanlara karşı uygulanan boykot sonucunda sahabenin büyük çoğunluğu gibi Hz. Peygamber Efendimiz ve ailesi de bu boykottan etkilendi. Hatta öyle bir dönem yaşandı ki Hz. Peygamber Efendimiz açlıktan karnına taş bağlamak durumunda kaldı. Mekke’nin en zenginlerinden biri sayılan zevcesi Hz. Hatice validemiz de bütün malını Müslümanlar aç kalmasın diye harcayıp bitirmişti. Rabbimizin Habibim diye hitap ettiği Hz. Peygamber Efendimiz açlıktan bağrına taş bağlamıştı. Vakti zamanında Hz. Meryem (a.s.)’e o dönemde bulunduğu yerde yetişmeyen yiyecekleri önüne seren Allah, habibim dediği ve sen olmasan Kâinatı yaratmazdım dediği Hatemül Enbiya olan Hz. Peygamberimizi bütün yaratılmışlardan üstün görmesine rağmen aç kalmasını yeğlemiş Onu ve ashabını büyük bir imtihana tabi tutmuştu. Habibinin açlıktan karnına taş bağlaması bugünlere bir işaret ve ibret içindi elbette. Bütün varlığını Allah için tüketen Hz. Hatice’ye bunu yaptıran elbette imanı idi. Onlar öylesine büyük bir iman sahibi idiler ki altından ırmaklar akan Cenneti hak etmişlerdi. Bizim de bugün aynı cenneti hak edebilmemiz için yeri ve zamanı geldiğinde bütün malımızdan hatta canımızdan vazgeçebilmemiz lazım. İmanımız bize bunu yaptırtmıyorsa o imanımızı sorgulamamız gerekir. Bugün hiç günlerce aç kaldık mı? Açlıktan karnımıza taş bağladığımız oldu mu? Maalesef her türlü zevk-ü sefamız yerinde yediğimiz önümüzde yemediğimiz ardımızda ya da stoklarda kilerlerde. Bugün o ambargoyu iliklerine kadar Gazzeli, Filistinli kardeşlerimiz hissediyor biz ise onlara yarım eli bile uzatmaktan aciziz. Bugün geldiğimiz nokta da imanımızı sorgulamamız lazım biz nasıl Müslümanız diye kendi kendimize sormamız lazım.

İmanı kemal noktasına çıkaran bir diğer olay ise Hicretle yaşanan olaylar. Hz. Peygamber Efendimiz doğduğu şehirden çıkıp bir selamet yurdu olan Medine’ye hicret ediyor. Bundan sonra Medinelilerin kendisini koruması altında İslam’ı ve Kur’an’ı anlatmaya başlıyor. Ancak kendisi gibi Mekke’den Medine’ye hicret eden Ashabı Medine’ye ulaştığında ne kalacak yerleri var ne de 1 dirhem paraları. Zira bütün mal varlıklarını her şeylerini Mekke’de bırakıp sadece kendi bedenlerini Medine’ye getirebilmişlerdi. Bu durumu Hz. Peygamber Efendimiz çözebilmek için çağlar ötesine de bir mesaj niteliğinde Mekke’den Medine’ye gelen Muhacirler ile Medine’de onlara kucak açan Ensar arasında bir kardeşlik köprüsü kurmuş ve Ensar dan her bir kişiyi Muhacirler ile kardeş ilan etmişti. Mekke’den gelen sahabenin imtihanı bütün varlıklarını hiç tereddütsüz Mekke’de bırakıp akıbetlerinin ne olacağını düşünmeden Hz. Peygamberimizin izinden giderek Medine’ye hicret etmeleri idi. İmanları bunlara onu söylemişti ve onlarda onu yapmışlardı. Şimdi sırada Medineli Ensar’ın imtihanı vardı. Ensar da elbette kardeşliğin gereğini yerine getirecekti. Onlarda hiç tereddüt etmeden Muhacir kardeşlerini de incitmeden varlıklarını, bağını bahçesini Mekkeli kardeşleriyle paylaşacaktı. Öyle bir iman ile ki daha henüz yeni İslam ile tanışmışlar ama iman yüreklere öyle işlemiş ki bugün bile o dönemde yaşananları okudukça, anlatıldıkça insanın aklı duruyor. Ensar bahçelerine sırtını dönüyor ve Mekkeli muhacir kardeşine kardeşim bahçelerimin istediğin kısmı senin hangisini beğenirsen al diyordu. Bir insana bunu yaptıran ancak imandır başka hiçbir güç insana kendi emeği ile kazandıklarını bir başkasına “bila bedel” verdirtmez. İşte bugün bizim de ihtiyacımız olan şey Sahabedeki, Ensar’daki o iman. Bugün hep biriktirme ve yığma derdindeyiz. Gösteriş derdindeyiz. 10’larca belki 100’lerce dairesi olan birisi bir dairemiz de ihtiyaç sahibine verelim demiyor, kira bari almayayım ya da daha az kira alayım bile demiyor. Gözü kırpmadan muhacir kardeşine belki de en çok sevdiği bağını bahçesini en çok sevdiği malını mülkünü veren Ensar da altından ırmaklar akan cennete talip bugün üst üste mal yığma sevdasında olan bizde aynı cennete talibiz. Cenneti, Cemalullah’ı kazanabilmek öyle kolay değil, çok büyük fedakarlıklar gerekir bunun için.

Velhasıl iman öyle süslü cümleler ile anlatılabilecek bir şey değil. İman önce güven, eminlik ve dürüstlük ister, sonrasında meyvesi tatlı kendisi acı olan sabır ister. Bütün bunlara ilave olarak da Allah yolunda hiç tereddüt göstermeden yürekte zerrece şüphe oluşturmadan bütün samimiyetimizle infak etmek gerekir. İnfak imanın zirve noktasıdır. Yazımı yüce Rabbimizin bakara süresinin 155. Ayetinde bizlere seslenişi ile tamamlamak istiyorum. Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.”

 

 

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

15.04.2024 - İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA 01.04.2024 - İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY 21.03.2024 - ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE 08.03.2024 - MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI 19.02.2024 - HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF 29.01.2024 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 02.01.2024 - GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR 18.12.2023 - BİR ADALET HİKÂYESİ 22.11.2023 - BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI 30.10.2023 - ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI 27.09.2023 - VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR 04.09.2023 - KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ 17.08.2023 - TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 30.07.2023 - ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART 19.07.2023 - TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET 03.07.2023 - RIZIK MESELESİ 18.06.2023 - SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ 04.06.2023 - DARPHANE, MANGIR VE KAYME 23.05.2023 - YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK 02.05.2023 - MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM 24.04.2023 - DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ 09.04.2023 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 27.03.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 12.03.2023 - SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ 28.02.2023 - CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR 18.02.2023 - MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ 06.02.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 21.01.2023 - BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA 07.01.2023 - AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR 28.12.2022 - SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ 09.12.2022 - KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI 28.11.2022 - NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA 13.11.2022 - İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR 28.10.2022 - SERMAYESİ ERİYEN ADAM 12.10.2022 - ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! 23.09.2022 - SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” 29.08.2022 - ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” 13.08.2022 - SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ 05.08.2022 - SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP 15.07.2022 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE 19.06.2022 - TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE 18.05.2022 - ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF 26.04.2022 - ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” 13.04.2022 - GÖNÜL ERBABI OLMAK 28.03.2022 - İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ 17.03.2022 - BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” 06.03.2022 - BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” 20.02.2022 - NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA 06.02.2022 - DOĞRULUK 22.01.2022 - ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ 08.01.2022 - MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN 24.12.2021 - TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” 05.12.2021 - İNÂBE 11.11.2021 - İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? 26.10.2021 - YURT MESELESİ 09.10.2021 - SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN 28.09.2021 - ORGANİK TABİİ GÜBRE 03.09.2021 - ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK 14.08.2021 - BİR GEZİNİN ARDINDAN 29.07.2021 - MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK 15.07.2021 - MİNERAL DEPOSU KAKTÜS 27.06.2021 - YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ 09.06.2021 - YARATILIŞ GAYEMİZ 23.05.2021 - MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK 04.05.2021 - TAHNÎK NEDİR? 17.04.2021 - ADALET VE ÖZGÜRLÜK 03.04.2021 - RANT EKONOMİSİ 23.03.2021 - EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA 11.03.2021 - FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM 28.02.2021 - SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN 23.02.2021 - KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? 10.02.2021 - MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ 26.01.2021 - ARILARIN DÜNYASI 14.01.2021 - FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ 06.01.2021 - BİR TOHUM HİKÂYESİ 26.12.2020 - ÖNCE FİİLİ DUA 18.12.2020 - YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI 07.12.2020 - YEREL BİR TAD TARHANA CİPS 27.11.2020 - DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? 15.11.2020 - ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI 04.11.2020 - CANDAN GÜZEL İNSAN 25.10.2020 - BİNBİR MUCİZE KENEVİR 09.10.2020 - BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) 24.09.2020 - BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) 14.09.2020 - ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ 03.09.2020 - SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL 22.08.2020 - İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? 31.07.2020 - ŞİFA KAYNAĞI BAL 13.07.2020 - ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ 26.06.2020 - BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER 11.06.2020 - DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” 30.05.2020 - İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) 22.05.2020 - FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT 16.05.2020 - SESSİZ GEÇEN RAMAZAN 09.05.2020 - DİLİMİZİN HALİ 03.05.2020 - İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ 24.04.2020 - SEFERTASI 18.04.2020 - MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR 11.04.2020 - BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK 05.04.2020 - ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER 30.03.2020 - İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR 24.03.2020 - SABIR VE TEVEKKÜL 14.03.2020 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM 08.03.2020 - HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ 25.02.2020 - SAĞLIK MESELESİ 18.02.2020 - OYUNCAK MÜZESİ 04.02.2020 - ŞEHİRLERİN RUHU 21.01.2020 - NASIL BİR RUH HALİ 12.01.2020 - GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! 30.12.2019 - YERLİ OTOMOBİL TOGG 24.12.2019 - KAYYUMLAR 14.12.2019 - TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU 05.12.2019 - YEŞİL ÇAY PUDRASI 27.11.2019 - DOĞU BATI KÖPRÜSÜ 05.11.2019 - MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER 29.10.2019 - NİMETLERİN HESABI! 15.10.2019 - ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE 03.10.2019 - ZOR İŞE TALİP OLMAK 03.09.2019 - TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR 21.08.2019 - BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE 09.08.2019 - KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? 22.07.2019 - AİLEME DOKUNMA 08.07.2019 - SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET 30.06.2019 - 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ 26.05.2019 - SEYYİDET NEFİSE 13.05.2019 - RAMAZAN BİZE NE DİYOR? 01.05.2019 - KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM 08.04.2019 - YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN 12.03.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-3 21.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-2 14.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru 1 28.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 14.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN 31.12.2018 - NE KADAR BİZİZ? 10.12.2018 - 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! 19.11.2018 - ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 06.11.2018 - EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? 17.09.2018 - AİLE KURUMUNA BAKIŞ 10.08.2018 - TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY 29.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 22.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 02.07.2018 - 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! 13.05.2018 - 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 12.03.2018 - AHLAK DEJENERASYONU 23.01.2018 - MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) 11.01.2018 - KÜLTÜR EMPERYALİZMİ 26.12.2017 - YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET 07.11.2017 - İSTİFALAR VE SONRASI 18.09.2017 - YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM 14.07.2017 - MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK 03.06.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 07.05.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 19.04.2017 - YOLDAN GÜZEL GEÇMEK 10.04.2017 - GÜNDEME DAİR 28.02.2017 - DÜRÜSTLÜK 23.01.2017 - TARİHTEN İBRET ALMA 02.01.2017 - MANİSA ve AK PARTİ 21.12.2016 - HALEP İZLENIMLERİ 25.11.2016 - PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! 15.11.2016 - EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER 16.10.2016 - EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI 03.07.2016 - PARALEL AÇMAZ - 2 27.06.2016 - PARALEL AÇMAZ - 1
Copyright © 2015 manisadasonnokta.com İHA abonesidir.
www.manisadasonnokta.com
info@manisadasonnokta.com
Rss Mobile @ManisaSonNokta /manisadasonnokta

Ulusal Gazeteler

Akşam Hürriyet Milliyet Sabah Star

Yerel Gazeteler

Denge Günebakış Manşet Haber Yeni Manisa

Haberler

Şehzadeler Yunusemre Spor Manşet Ekonomi Siyaset Asayiş Magazin Haber Genel Manisaspor

Kurumsal

Hakkımızda Künye İletişim Reklam Menü

Son Nokta

Foto Galeri Video Galeri Anketler Manşetler Hata Bildir