ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL İLÇELER

TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI”

Anadolu’nun cihangir ruhlu yiğitlerinden, şanlı tarihimize damga vuran, bir milletin makus talihini değiştiren bir yiğit. İsmi anıldığında hala bugünkü tazeliğini koruyan civanmertliği ile anılan Seyit Onbaşı sadece doğup büyüdüğü topraklar olan Balıkesir Havran için değil bütün ülke için unutulmayacak kahramanlığa imza atmış cengâver bir askerdir.

Geçtiğimiz hafta bazı görüşmeler için gittiğim Çanakkale, Balıkesir gezisi sırasında aklımıza düşen değerli bir dost Havranlı Kadir Amcayı ziyaret ettik. Yıllardır bu bölgeye birçok kez geldim ancak hiçbirisinde Seyit Onbaşı’nın kabrini ziyaret etme fırsatı bulamamıştım. Bu kez özel olarak Koca Seyit’in doğduğu, yaşadığı ve toprağa verildiği topraklar olan Havran’ın Koca Seyit köyüne yolumuzu düşürdük. Çanakkale Savaşı’nda destan yazan ecdadımızın bir neferi olan Seyit Onbaşı cepheye giderken nereden bilebilirdi ki savaşın kaderini değiştirecek olaya imza atacak. Savaş esnasında ağır bombardıman sonucunda Mecidiye Tabyası’nda bulunan top bataryaları büyük hasar görmüştü. Dört batarya topundan sadece bir tanesi çalışır vaziyetteydi. Ancak çalışır durumda olan bu batarya topunun vinci arızalanmıştı. Yirmili yaşlarında askere alınan ilk zamanlar adı Manastır olan sonrasında Çamlık adını alan, bugün ise Seyit Onbaşı’nın adını yad etmek için Koca Seyit adı verilen köyden askere alınan bir yiğit delikanlı. 215 okkalık yaklaşık 276 kg’lık top mermisini asker arkadaşı Niğdeli Ali’nin yardımıyla sırtına alarak topun ağzına kadar taşımış, ayağında derman kalmadığı halde mermiyi namluya sürerek akabinde de namluyu düşman gemilerine yönelterek besmeleyle topu ateşlemiş bu hareketi art arda 3 kez tekrarlamış ve üçüncü seferde düşman gemisi Ocean’a isabet ettirerek Ocean’ın dümen tertibatının bozulup geminin batmasını sağlamıştır. Bu başarısı sonucunda Çanakkale’de deniz savaşlarının kaderi değişmiş ibre Osmanlı Devleti’nden yana dönmüştür. İşte bu yiğitliği gerçekleştiren Havranlı Seyit’ten başkası değildir. Bu başarısı ve gayreti sonrasında komutanları tarafından kendisine Onbaşı rütbesi verilmiştir.

Bir tarihin seyrini değiştiren Koca Seyit Onbaşı’nın kabri başında olmak beni çok duygulandırdı. Dizlerimin bağı çözüldü. Gözümün önüne gösterdiği üstün başarı geldi. Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul’u fethederek çağ açıp çağ kapatmış, Fatih’in torunlarından Seyit Onbaşı da yine 20’li yaşlarında tıpkı dedesi Fatih gibi kuşatılmış ve yok edilmek istenen bir milletin yok edilemeyeceğini göstermiştir. Allah’ın lütfuyla zoru başarmış 276 kg. olan bir mermiyi sanki kuş hafifliğiyle sırtında taşıyarak arızalı top mermisine taşımayı bilmiştir.

1889 yılının Eylül ayında o günkü adı Çamlık olan köyde dünyaya gelen Koca Seyit önce 1912 yılında Balkan Savaşları’na katılmış akabinde de topçu eri olarak Çanakkale Savaşı’nda cephede görevlendirilmiştir. Havran’ın bağrından çıkan cengâver yiğit Koca Seyit savaşlarda yorgun düşen bedenini yine doğduğu köy olan bugün kendi adıyla anılan Koca Seyit Köyü’nde 1939 yılında 50 yaşında vefat ederek bu köydeki istinatgâhına bırakmıştır. Seyit Onbaşı Çanakkale cephesinden yara almadan köyüne döner. Yıl 1918’dir.

Seyit Onbaşı bir mucizeyi gerçekleştirmenin haklı gururu ile köyünde yaşamını sürdürür. 26 Ağustos 1922 yılında başlattığı ordumuzun başlattığı Büyük Taarruza katılması için cepheye çağrılır. Vatan düşman işgalinden kurtarıldıktan sonra yaralı olarak tekrar köyüne dönerek yaşamını köyünde sürdürmeye devam eder. Ailesinin geçimini sağlamak içinde bin bir meşakkatle dağdan odun getirir, o odunları kömür yapıp satarmış. Oldukça fakir olan Koca Seyit Onbaşı gazinin madalyası bile yoktur. Köylüler ve çevresindekiler kendisine her seferinde “Müracaat et sana madalya versinler ve sana maaş bağlasınlar” dediklerinde, Koca Seyit Onbaşı mütevazi bir ifadeyle böyle söyleyenlere, “Biz madalya için, maaş için dövüşmedik. Ya şehid olacağız ya gazi dedik. Ücretini Cenab-ı Allah’tan bekledik ve Rabbim bize gazilik rütbesi nasip etti” der.       

Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı Gazi Mustafa Kemal ile Çanakkale cephesindeki buluşmalarından sonra ikinci kez Havran’da buluşur. Bu buluşmaya Yazar Ali Erdin “Koca Seyit” isimli kitabında şöyle yer vermektedir.

“Cumhuriyetin ilanından birkaç yıl sonra Gazi Mustafa Kemal yurtiçi gezilerinin birinde Balıkesir’e uğrar. Oradan da Çanakkale yöresine doğru yol alır. Yol üzerinde o dönemlerde Edremit’in bir nahiyesi olan Havran mevkiinde Edremit kaymakamı, Havran Nahiye Müdürü ve savaş gazileri büyük bir coşku içinde Gazi Mustafa Kemal’i karşılamışlar. Havranlılar yanında eşi Latife hanımefendinin de bulunduğu Gazi Mustafa Kemal’den Havran’da misafir olmasını ve kendilerini onurlandırmalarını isterler. Gazi Havranlıları kırmaz ve Havran beyzadelerinden Terzizadelerin üç katlı ahşap evlerine konuk olur.   

Gazi Mustafa Kemal konuk edildiği evde, akşam saatlerinde Edremit kaymakamından yörenin sorunları hakkında bilgi alır. Bu sırada Mustafa Kemal’in aklına aniden Çanakkale kahramanı topçu Koca Seyit Onbaşı gelir. Mustafa Kemal Edremit kaymakamına:

‘Kaymakam Bey, kazanız dahilinde oturan bir kahraman olacak, adı Koca Seyit. Bu kahramanı tanır mısınız? Bana bu kahramanı hemen bulup getirin’ deyince kaymakam beyde şafak atar. Çünkü kaymakam bey Koca Seyit’in adını duysa da, nerelerde, Edremit’in hangi köyünde oturduğunu bilmez. Kaymakam bey, emrindeki adamlarına: ‘Bu yörede bir kahraman Koca Seyit, derhal ivedilikle bulunacak.’

Koca Seyit’in Manastır köyünde olduğu öğrenilince, köyünden alelacele getirmek için hemen Manastır köyüne iki jandarma salınır. Namazdan çıkarken de Koca Seyit’i hemen yakalarlar.

Jandarmalar:    

‘Koca Seyit, Gazi Paşa bu akşam Havran’da acele seni istemiş.’

Hemen yola çıkarlar. Ayağında eskice çarıkları, saçı sakalı uzamış ve kömür tozundan iyice siyahlaşmış ötesi berisi yırtık pırtık giysileri içinde Koca Seyit, sevincinden jandarmaların önünde adeta uçarak gider. Kaymakam bey, yanına getirilen Koca Seyit’i şöyle bir baştan aşağıya süzer. Üstünü başını düzensiz, kirli, eski ve çok berbat bulur. Gazi Mustafa Kemal’in çok önem verdiği bu kahramanı bu kılık, kıyafetle huzuruna çıkarmaktan çekinir, utanır. Nahiye müdürüne seslenir: ‘Müdür, çabuk senin şu giydiğin esvaplarından, ayakkabılarından bir takım getir’ der.

Huzuruna çıktığında Koca Seyit büyük kumandanın ellerine sarılıp öper. ‘Hoş geldiniz, safa geldiniz Paşa hazretleri’ der. Gazi Mustafa Kemal, Koca Seyit’i çok yakınına oturtur, önce hal hatırını sonra da ne işler yaptığını sorar. Odun, kömür işleri yaptığını duyunca Koca Seyit’in üstünü başını tetkik eder ve sorar: ‘Sen günlük işine bu kılık kıyafetle mi gidersin Seyit Onbaşı?’ der.

‘Kaymakam Bey böyle lüzum gördü paşam. Gazi Mustafa Kemal’in yanına eski, kirli kıyafetle gidilmez dedi ve bene müdürün esvaplarını giydirdiler.’

Gazi Mustafa Kemal bu duruma fena halde bozulur ve üzülür. Edremit kaymakamına döner:

‘Beyler, efendiler lütfen bu kahramanın durumuyla yakından ilgilenin. Memleketimizi bunlar kurtardı, Cumhuriyet bunların desteği ile kuruldu. Kimseye muhtaç etmeyin bu yiğitleri’ der. Kendisinden bir isteği olup olmadığını sorduğunda ise, sadece odun keserken ormancıların kendisine engel olmamaları ricasında bulunur.”

Havran’ı ziyarete gelenleri güzel ilçenin girişinde, adı gibi kocaman yürekli Seyit Onbaşı anıt heykeli karşılar. Mermiyi sırtlamış haldeki heykelini görünce Çanakkale Savaşı hatırlara gelir. Koca Seyit gözler önüne gelir. Bir de kabri başına geldiğinizde o büyük kahramanın huzurunda diliniz lal, kalbiniz çıkacakmış gibi olur. Ruh haliniz tarif edilemez bir hal alır. Bu ziyaretimiz anılarla doldu. Büyük kahraman Seyit Onbaşı adeta gözümüzün önünde gibiydi. Kabir ziyareti sonrasında köyde Seyit Onbaşı’nın torunu ve torunun oğlu ile karşılaşıp sohbet edince tarifsiz bir duygu yüreğimizi sardı.

Havran’ın yiğidi Çanakkale Savaşı kahramanı Koca Seyit Onbaşı Türk milleti sana minnettardır. Sonsuza kadar da minnettar kalacaktır.

“Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,

Bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor!

Sana dar gelmeyecek makber’i kimler kazsın?

‘Gömelim gel seni tarihe’ desem, sığmazsın.”         

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

15.04.2024 - İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA 01.04.2024 - İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY 21.03.2024 - ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE 08.03.2024 - MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI 19.02.2024 - HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF 29.01.2024 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 02.01.2024 - GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR 18.12.2023 - BİR ADALET HİKÂYESİ 22.11.2023 - BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI 30.10.2023 - ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI 27.09.2023 - VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR 04.09.2023 - KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ 17.08.2023 - TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 30.07.2023 - ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART 19.07.2023 - TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET 03.07.2023 - RIZIK MESELESİ 18.06.2023 - SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ 04.06.2023 - DARPHANE, MANGIR VE KAYME 23.05.2023 - YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK 02.05.2023 - MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM 24.04.2023 - DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ 09.04.2023 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 27.03.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 12.03.2023 - SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ 28.02.2023 - CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR 18.02.2023 - MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ 06.02.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 21.01.2023 - BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA 07.01.2023 - AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR 28.12.2022 - SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ 09.12.2022 - KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI 28.11.2022 - NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA 13.11.2022 - İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR 28.10.2022 - SERMAYESİ ERİYEN ADAM 12.10.2022 - ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! 23.09.2022 - SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” 29.08.2022 - ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” 13.08.2022 - SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ 05.08.2022 - SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP 15.07.2022 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE 19.06.2022 - TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE 18.05.2022 - ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF 26.04.2022 - ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” 13.04.2022 - GÖNÜL ERBABI OLMAK 28.03.2022 - İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ 17.03.2022 - BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” 06.03.2022 - BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” 20.02.2022 - NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA 06.02.2022 - DOĞRULUK 22.01.2022 - ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ 08.01.2022 - MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN 24.12.2021 - TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” 05.12.2021 - İNÂBE 11.11.2021 - İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? 26.10.2021 - YURT MESELESİ 09.10.2021 - SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN 28.09.2021 - ORGANİK TABİİ GÜBRE 03.09.2021 - ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK 14.08.2021 - BİR GEZİNİN ARDINDAN 29.07.2021 - MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK 15.07.2021 - MİNERAL DEPOSU KAKTÜS 27.06.2021 - YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ 09.06.2021 - YARATILIŞ GAYEMİZ 23.05.2021 - MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK 04.05.2021 - TAHNÎK NEDİR? 17.04.2021 - ADALET VE ÖZGÜRLÜK 03.04.2021 - RANT EKONOMİSİ 23.03.2021 - EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA 11.03.2021 - FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM 28.02.2021 - SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN 23.02.2021 - KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? 10.02.2021 - MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ 26.01.2021 - ARILARIN DÜNYASI 14.01.2021 - FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ 06.01.2021 - BİR TOHUM HİKÂYESİ 26.12.2020 - ÖNCE FİİLİ DUA 18.12.2020 - YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI 07.12.2020 - YEREL BİR TAD TARHANA CİPS 27.11.2020 - DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? 15.11.2020 - ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI 04.11.2020 - CANDAN GÜZEL İNSAN 25.10.2020 - BİNBİR MUCİZE KENEVİR 09.10.2020 - BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) 24.09.2020 - BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) 14.09.2020 - ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ 03.09.2020 - SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL 22.08.2020 - İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? 31.07.2020 - ŞİFA KAYNAĞI BAL 13.07.2020 - ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ 26.06.2020 - BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER 11.06.2020 - DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” 30.05.2020 - İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) 22.05.2020 - FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT 16.05.2020 - SESSİZ GEÇEN RAMAZAN 09.05.2020 - DİLİMİZİN HALİ 03.05.2020 - İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ 24.04.2020 - SEFERTASI 18.04.2020 - MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR 11.04.2020 - BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK 05.04.2020 - ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER 30.03.2020 - İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR 24.03.2020 - SABIR VE TEVEKKÜL 14.03.2020 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM 08.03.2020 - HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ 25.02.2020 - SAĞLIK MESELESİ 18.02.2020 - OYUNCAK MÜZESİ 04.02.2020 - ŞEHİRLERİN RUHU 21.01.2020 - NASIL BİR RUH HALİ 12.01.2020 - GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! 30.12.2019 - YERLİ OTOMOBİL TOGG 24.12.2019 - KAYYUMLAR 14.12.2019 - TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU 05.12.2019 - YEŞİL ÇAY PUDRASI 27.11.2019 - DOĞU BATI KÖPRÜSÜ 05.11.2019 - MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER 29.10.2019 - NİMETLERİN HESABI! 15.10.2019 - ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE 03.10.2019 - ZOR İŞE TALİP OLMAK 03.09.2019 - TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR 21.08.2019 - BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE 09.08.2019 - KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? 22.07.2019 - AİLEME DOKUNMA 08.07.2019 - SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET 30.06.2019 - 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ 26.05.2019 - SEYYİDET NEFİSE 13.05.2019 - RAMAZAN BİZE NE DİYOR? 01.05.2019 - KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM 08.04.2019 - YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN 12.03.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-3 21.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-2 14.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru 1 28.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 14.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN 31.12.2018 - NE KADAR BİZİZ? 10.12.2018 - 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! 19.11.2018 - ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 06.11.2018 - EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? 17.09.2018 - AİLE KURUMUNA BAKIŞ 10.08.2018 - TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY 29.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 22.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 02.07.2018 - 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! 13.05.2018 - 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 12.03.2018 - AHLAK DEJENERASYONU 23.01.2018 - MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) 11.01.2018 - KÜLTÜR EMPERYALİZMİ 26.12.2017 - YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET 07.11.2017 - İSTİFALAR VE SONRASI 18.09.2017 - YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM 14.07.2017 - MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK 03.06.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 07.05.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 19.04.2017 - YOLDAN GÜZEL GEÇMEK 10.04.2017 - GÜNDEME DAİR 28.02.2017 - DÜRÜSTLÜK 23.01.2017 - TARİHTEN İBRET ALMA 02.01.2017 - MANİSA ve AK PARTİ 21.12.2016 - HALEP İZLENIMLERİ 25.11.2016 - PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! 15.11.2016 - EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER 16.10.2016 - EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI 03.07.2016 - PARALEL AÇMAZ - 2 27.06.2016 - PARALEL AÇMAZ - 1
Copyright © 2015 manisadasonnokta.com İHA abonesidir.
www.manisadasonnokta.com
info@manisadasonnokta.com
Rss Mobile @ManisaSonNokta /manisadasonnokta

Ulusal Gazeteler

Akşam Hürriyet Milliyet Sabah Star

Yerel Gazeteler

Denge Günebakış Manşet Haber Yeni Manisa

Haberler

Şehzadeler Yunusemre Spor Manşet Ekonomi Siyaset Asayiş Magazin Haber Genel Manisaspor

Kurumsal

Hakkımızda Künye İletişim Reklam Menü

Son Nokta

Foto Galeri Video Galeri Anketler Manşetler Hata Bildir